Microsoft, Windows, IE en integratie

Door Little Penguin op vrijdag 12 juni 2009 22:19 - Reacties (21)
Categorie: WWW, Views: 2.785

Goed, een dag werken zonder internet en dan de mooie kans om je lekker te roeren in een discussie over de koppeling van Internet Explorer met MS-Windows, goed waarom dan niet toch een blogje aanmaken? Ik heb ten slotte karma genoeg :) - en tegen ruim 600 en 300 reacties nog gaan reageren is wel erg overtrokken.

Als je dan leest dat Microsoft Internet Explorer verwijderd uit MS-Windows 7, dan zou je toch op het eerste gezicht moeten denken dat de Europese Comissie daar heel tevreden over zou moeten zijn, of niet dan? Nu mis ik direct een financieel verschil tussen die versie met en zonder Internet Explorer, maar goed.

Later lees ik echter op tweakers.net dan de EC daar echter helemaal niet zo blij mee is, ik heb nog geen reactie van Microsoft gelezen maar ik ben heel benieuwd war Microsoft daar nu weer van vindt...

Goed, de discussie over het wel of niet onderdeel van een modern besturingssysteem zijn van een browser ga ik niet overdoen - je kunt beide argumenten verdedigen en het is maar net hoe je tegen een besturingssysteem aankijkt welk standpunt je inneemt - en mijn mening daarover kun je wel destilleren uit mijn eerdere reacties over dit onderwerp. 8-)

Toch wil ik nog wel even het volgende kwijt, namelijk het feit dat je nergens leest dat die MS-Windows met minder features ook minder (laten we zeggen 5-15 EUR) hoeft te kosten. Microsoft heeft ten slotte ook minder werk aan zo'n Windows zonder Internet Explorer, een hele serie patches voor de front-end code hoef je namelijk niet te leveren aan die gebruikers. En zeker als je andere zaken als Windows Mail, Windows Media Player en dergelijke niet mee levert en alleen een "kaal" besturingssysteem levert heb je veel minder omkijken naar het patchen van deze MS-Windows-7N verder (al was het alleen maar de mindere bandbreedte voro de benodigde updates).

Dat was ook het hele probleem van alle -N versies van MS-Windows. Die waren gewoon niet interessant omdat de prijs hetzelfde was als een volledige versie van MS-Windows...

Nog een kleine aanvulling in de vorm van een link naar een bericht op de blog van Mitchell Baker van Mozilla: Windows 7 Without IE - waarin een heel interessant punt genoemd wordt...

(de subtitel zegt het al, ik verwacht niet iedere dag een berichtje te plaatsen, maar voor de rest: Hartelijk Welkom om mijn kleine weblog...)

Volgende: paint.canvas 06-'09 paint.canvas

Reacties


Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 12 juni 2009 22:31

Ja, maar al die software is wel gratis te downloaden dus de support moet wel ergens vandaan komen, dan maar uit het platform waar het op draait.

Door Tweakers user Faust, vrijdag 12 juni 2009 22:43

Ze moeten windows gewoon verbieden.
Denk de games weg. Denk de games weg.
Denk ze weg.
Wat is de meerwaarde van windows boven linux?
Je pirated software draait er niet op.
Wat nog meer?
Linux is te moeilijk voor je?
Mijn moeder kan met linux werken.

(ik heb geen linux overigens, ik heb zo'n macintosh)
edit: als ze linux verplicht stellen, en subsidies geven om die proprietary software te poorten naar linux, dan is windows dood.
Scholen en bedrijven zullen windows zo hard droppen..dat steve ballmer het niet overleefd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 juni 2009 22:45]


Door Tweakers user Swelson, vrijdag 12 juni 2009 22:58

@Faust: Ik vind linux anders maar lastig werken, met die commandregel enzo. Niet dat ik Linux heel lang he gebruikt. Na een weekje werd ik het zat omdat er geen driver voor mijn wifikaart was.

Doe mij maar Windows met een gebruiksvriendelijkere schil. Windows 7 is in veel opzichten een verbetering, maar het kan nog beter...

Door Tweakers user Faust, vrijdag 12 juni 2009 23:05

commandregel enzo?
Linux heeft een gui, een die vele malen geavanceerder is dan windows vista en 7 samen.

Door Tweakers user Parabellum, vrijdag 12 juni 2009 23:34

Faust, het debat Linux is zoooo geweest, het is niet weggelgd voor de gemiddelde gebruiker die de commandline al lang niet meer gebruikt, alleen voor de meer doorgewinterde en die groep word wereldwijd ook steeds kleiner. En geavanceerder, zo betrekkelijk. Verklaar waarom Linux nog steeds geen commerciele distro op de markt heeft en ik zal mijn gelijk aan je moeten geven ;)

MS heeft niets te moeten, simpel, maar als ze dan worden veroordeeld met een hoge boete dan kun je dit soort actie's verwachten. Dat de EC ook hier weer niet blij mee is heeft te maken met onkunde van besturen waarbij ze vrije marktwerking willen bevorderen maar een bedrijf met een stevige positie geen marktwerking willen verlenen maar alleen maar regels afdwingen.

Jah, lekker de keuze meegeven dat je software moet meeleveren van je concurrent en dat de klant dan mag bepalen dat je andere onderdelen kan installeren van een concurrent. Die vlieger gaat alleen maar op als de overige softwarebakkers licentie's willen betalen en tot dusver is er geen één bij mij weten geweest die deze suggestie gedaan heeft. Kortom, Opera, Safari etc etc, voor niets gaat de zon op. Ik wil ook wel slapend rijk worden maar dat zal een eeuwige droom blijven ;)

Door Tweakers user Greyh0und, vrijdag 12 juni 2009 23:38

@Faust:
Je moeder kan misschien wel met GNU/Linux werken, mijn zus jammergenoeg niet.
Ook liep ze te mopperen dat MSN er niet op stond en dat ze geen Internet Explorer erop had.
Ik had overigens geen zin om met linux te klooien om die meuk erop te krijgen, terwijl ik XP veel beter ken, dus heb ik lekker XP er weer op gezet en sindsdien geen gezijk meer gehad :)

maar ach, als je moeder lekker op GNU/Linux werkt/kan werken is dat mooi voor je als je GNU/Linux fan/expert bent. :)

Door Tweakers user DOT, zaterdag 13 juni 2009 00:11

Verklaar waarom Linux nog steeds geen commerciele distro op de markt heeft en ik zal mijn gelijk aan je moeten geven
Red Hat
Suse Linux
Linspire

Door Tweakers user Faust, zaterdag 13 juni 2009 00:18

Parabellum:
"Verklaar waarom Linux nog steeds geen commerciele distro op de markt heeft en ik zal mijn gelijk aan je moeten geven".
http://www.linuxcentral.c...%5D=dist&id=C1CeWlcBEZACI
Daarnaast zijn er heel wat netbooks verkocht met linux (waarvan ook veel teruggebracht denk ik, je hebt wel een punt daar :) )

Greyh0und:
Webcamsupport is inderdaad niet aanwezig, of werkt niet prettig.

Waarom linux gebruiken als je gewoon windows hebt en ermee hebt leren leven/omgaan?
Daar heb ik geen antwoord op : P
Ik gebruik op mijn vaio pc ook gewoon windows overigens. (te lui om linux weer te installeren). Met IE, want firefox heeft voor mij geen toegevoegde waarde. :)
Sorry voor de offtopics btw.


Ontopic nu weer:
Little Penguin, leuke blog en hopelijk meer binnenkort!
Ik denk niet dat ze minder geld kunnen vragen voor de 'cleane' windows versie, althans niet als alle software gratis apart te downloaden is. Dan zouden zelfs de mensen die de apps handig vinden voor de goedkope versie gaan denk ik. Resultaat: MS loopt een hoop inkom$ten mis.

Door Remie, zaterdag 13 juni 2009 00:21

@Greyh0und
Je zou ook de alternatieven voor deze programmas(msn,IE) kunnen gebruiker(pidgin,firefox/etc) die voorgeinstalleerd zijn bij vele distros.

Voor mij zijn er nog 4 punten waarom ik nog steeds Vista gebruik:
- Drivers, HD48xx + compiz = sloom ik weet niet of iedereen dit heeft maar na ongeveer 1 uur kloten met compiz en nieuwe drivers installeren blijft het sloom en als je met compiz aan video wil kijken is het helemaal een drama :(.
- Games.
- Als ik Vista met Ubuntu vergelijk dan voelt Vista gewoon veel sneller aan(weet niet waardoor het komt, misschien prefetch).
- Fan control, ja ik heb gezocht(google) maar het controleren van de fans met een asus P5Q-E moederbord gaat gewoon niet lekker waardoor alle fans op 100% blijven hangen=tering herrie.

Door Tweakers user Parabellum, zaterdag 13 juni 2009 02:57

@ Faust :

Waarom is Linux nooit volwassen geworden ? Precies, teveel ideeen, teveel distro's. Als ze allemaal de krachten hadden gebundeld dan had het wat kunnen worden. En geloof mij, ik had niets liever gezien maar ook de Linux makers onderling hebben 10 jaar lang niets anders lopen doen dan elkaars distro's af te lopen kraken met als gevolg dat de early devvers snel de schepen achter zich verbrande :)

En troost je, ook MS zal op de lange termijn steeds meer terrein verliezen. Als early adapter van Vista, en vrijwel van alle exemplaren door de jaren heen zijn wij die MS bestookt hebben met bug rapporten, velen met mij, om het maar beter te krijgen. En wat krijg je dan keer op keer, zoals nu met Vista, koop maar een nieuwe Win7.

Ben daar mee gestopt en velen zullen op termijn zullen daar mee stoppen. Computers vandaag de dag zijn toch niet meer zo interessant, weinig vernieuwend en het internet puit uit van de reclame en de games zijn vrijwel alleen nog maar sequels.

Heb nu heerlijk een nettop voor weinig op de TV die lekker FullHD streamed en ook nog eens wat leuke pagina's laat zien, mijn email ophaald, een beetje weggamed en de visite mijn laatste kiekjes vertoond. Een non Win based console ernaast en het feest is compleet. Investering 600, betaalde ik vroeger al alleen voor een high end graka maar die tijden zijn geweest, al komen ze met DX12/13 etc etc, het boeit niet meer zo. Branden doen we niet meer, centrale server in huis en in iedere kamer audio/video streamers.

Maar goed, eindeloze discussie imho, de mensen leren vanzelf wel dat het allemaal anders kan tegen een lager bedrag en veel gebruiksvriendelijker :) Zo is er voor ieder wat wils ;)

Door Tweakers user DOT, zaterdag 13 juni 2009 03:24

Linux is allang volwassen en commercieel geworden. Distro's werken al jaren samen, o.a. in overkoepelende projecten, en bedrijven, en een hoop conferences.

Door Tweakers user Danny, zaterdag 13 juni 2009 07:44

Windows zou eerder duurder moeten worden zonder IE. Ze hebben niet alleen gewerkt aan de ontwikkeling ervan binnen W7, maar hebben ook nog extra werk moeten steken in het verwijderen van IE uit W7.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 13 juni 2009 08:49

de subtitel zegt het al,
Maar wel met een spraakgebrek. Staat een typo in ;)

Toen MS de Win N versie op de markt bracht werd deze in eerste instantie verkocht aan een hogere prijs. MS redeneerde dat het tijd en geld koste om functionaliteit er achteraf uit te halen. De EC heeft hier dan een stokje voor gestoken en MS verplicht de N versie voor dezelfde prijs beschikbaar te stellen. Vind het wel spijtig dat MS eerst een hogere prijs hanteerde als je ziet welke winstcijfers de Windows afdeling elk jaar draait.
terwijl ik XP veel beter ken, dus heb ik lekker XP er weer op gezet
En dat is net het grote probleem. Mensen hebben schrik van verandering en willen liefst blijven waar ze zitten. Zet iemand die nooit met een computer gewerkt heeft achter een Linux systeem, en die persoon is daar even snel weg mee als met Windows. Laat diezelfde persoon enkele jaren later switchen naar Windows en die loopt zo terug naar zijn vertrouwde Linux.
En wat krijg je dan keer op keer, zoals nu met Vista, koop maar een nieuwe Win7.
Als je al zolang een early adopter bent dan weet je dat MS elke 2 a 3 jaar met een nieuwe Windows afkomt. Daarnaast hebben ze Vista helemaal nog niet agfgeschreven. Zopas is SP2 uitgekomen, en een SP3 zal ook nog wel volgen.

Door Tweakers user Faust, zaterdag 13 juni 2009 10:11

"Windows zou eerder duurder moeten worden zonder IE. Ze hebben niet alleen gewerkt aan de ontwikkeling ervan binnen W7, maar hebben ook nog extra werk moeten steken in het verwijderen van IE uit W7."
Heel mooi gezien Danny!

Door Tweakers user roy-t, zaterdag 13 juni 2009 10:15

De grap is dat het MS meer kost om een versie zonder IE en WMP uit te brengen, door pruduct differentatie en support ben je al wat extra geld kwijt, ook moet er nu weer een apparte versie gecompiled en geperst worden.

Ook is het zo dat WMP en IE wel gratis te downloaden zijn, ook voor versies waar deze niet voorgeinstalleerd op zitten, en (gelukkig :D). Zit op de installatie CD van Windows 7 EU ook gewoon een installer voor IE8, deze moet je alleen zelf even opzoeken.

Door Tweakers user VincentG, zaterdag 13 juni 2009 13:24

Ik vind dat MS gebash sowieso bullsh*t.
Waarom niet gewoon een eenvoudige keuze van: IE installeren: ja/nee?
En hoe wil je anders een andere browser downloaden? Zal vast wel een optie voor zijn.
Elk OS heeft zijn voor- en nadelen, zo ook OSX en Linux (welke variant dan ook).
Maar goed, MS is groot, daar moet op gebashed worden. Nou zeg ik niet dat alle tweakers dat hier doen, maar een hoop mensen hebben gewoon een kromme redenering om MS maar te kunnen bashen. Maar zo heb je ook dat ze een andere browser, OS of wat dan ook met de stomste redenen de hemel in blijven prijzen.
Meningsverschillen zullen er altijd wel blijven en er zal altijd wel ergens commentaar op te leveren zijn.

Door Stoney, zaterdag 13 juni 2009 17:42

Stop dat windows gebash eens Faust, Windows 7 werkt gewoon fijner dan linux (Ubuntu, Fedora en die ene zonder GUI, heb ik gebruikt)

Over mac ook, het werkt leuk, kan een hoop mee, ziet er vooral leuk uit, maar ik vond het nog steeds niet logisch ofzo, vriend van me zweert bij zijn macbook, maar komt ook steeds dingen tegen die die niet kan vinden, of lastig, hij heeft hem al lang trouwens, dus wennen is het niet.

nou on topic, Ik vind dat ze dat er niet bij mogen leveren zowiezo al onzin, vooral dat wat soms gezegd word van de concurrentie, daarvan browsers meeleveren is helemaal onzin.

IE8 is super, na jaren firefox gebruikt te hebben ben ik weer terug bij IE, alleen jammer dat er geen plugins zijn, maar voor die ene keer dat ik die nodig heb heb ik firefox stiekem toch geinstalleerd.

Door Tweakers user DOT, zaterdag 13 juni 2009 22:58

Gaatie lekker Linux bashen...

Door Tweakers user plankton123, zondag 14 juni 2009 12:33

Ik zou zo graag een compleet kale Windows willen hebben, alleen een OS, en thats it!
Geen Windows Mail, geen MSN, geen paint, geen mijnenveger, geen... je snapt het wel..

Kom op Microsoft, maak mij (en veel andere tweakers) blij :)

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 14 juni 2009 18:25

plankton, back to the days of win9x

Door Tweakers user Punkie, dinsdag 30 juni 2009 10:16

Microsoft heeft ten slotte ook minder werk aan zo'n Windows zonder Internet Explorer,
Dat zou me verbazen. Ten eerste moet al dat werk voor IE toch gedaan worden voor hun windows versie met IE. Ten tweede moet je nu testen en valideren voor 2 verschillende distributies, wat extra geld kost.
Hierbij wordt dit perspectief aangehouden: een versie met IE is er sowieso. Een versie zonder is het "extra werk". Dit is tenslotte de situatie voor MS.

Een ander perspectief zou zijn: maak windows zonder IE(dus in een wereld waarin IE nooit bestaan zou hebben). De prijs hiervoor zou lager moeten zijn dan de windows in dit universum . Als je dan nog eens een IE wilt maken, dan kan je betogen dat IE het extra werk is en dus apart moet worden verrekent. Echter, de geschiedenis zegt dat we niet in dat universum leven...

Reageren is niet meer mogelijk